»
Blog » Importanta si functiile ambalajelor

Importanta si functiile ambalajelor


Ambalajul este o componenta fundamentala in marketing, deoarece atrage si convinge consumatorii sa cumpere un produs si este cel care permite ciculatia produselor din momentul fabricatiei pana la consumatorul final. Importanta ambalajului este atat de mare, incat acesta poate contribui la succesul sau insuccesul unei afaceri, mai ales daca se ia in calcul faptul ca o buna prezentare a produselor comercializate creaza o prima imagine care are un rol esential in decizia de cumparare. Specialistii in domeniu spun ca modul in care este prezentat un produs poate contribui in proportie de 20% la succesul acestuia.
Importanta ambalajelor este evidentiata de principalele functii pe care ambalajul trebuie sa le indeplineasca precum: conservarea si protectia produselor, manipulare, transport, depozitare, informarea si promovarea produselor.
 


Functia de conservare si protectie a produselor
Fiind considerata o functie elementara a ambalajelor, aceasta face referire la proprietatile ambalajului de a opri sau inhiba reactiile chimice sau biologice ce ar putea aparea la contactul direct dintre ambalaj si produs.Aceasta functie se realizeaza prin conservarea produsului prin protectia fata de factorii externi, aflati in mediul inconjurator, precum: factorii fizici(umiditatea aerului, particulele de praf din atmosfera, lumina, temperatura etc.), factorii chimici si fizico-chimici(aer, apa, oxigen etc.), factorii biologici(microorganisme, insecte etc.).
Ambalajele trebuie proiectate astfel incat produsele sa se conserve in limitele stabilite de legislatia si standardele in domeniu, cele mai frecvente exemple in acest sens fiind: prelungirea perioadei de valabilitate a unui produs alimentar in plus de valabilitatea sa naturala sau mentinerea sterilitatii produselor medicale sau alimentare.
 Functia de manipulare, depozitare si transport
Aceasta functie are ca scop facilitarea transportului, manipularii, stocarii si distributiei produselor, fiind in stransa legatura cu functia de protectie deoarece produsele ambalate sunt supuse unor solicitari mecanice, care le pot deteriora.
Ambalajul trebuie sa permita adaptarea la conditiile de transport a produselor pentru ca acestea sa isi pastreze forma initiala. Forma si marirea ambalajelor utilizate pentru transport si depozitare trebuie sa permita stivuirea usoara a acestora in depozite, precum si manevrarea lor cu mecanisme speciale. In plus, ambalajul de depozitare trebuie sa contina si inscrisuri referitoare la conditiile de depozitare, indicatiile de stivuire si eventualele precautii de manipulare.
 Functia de informare si promovare a produsului
Ambalajul are un rol important in ceea ce priveste informarea consumatorilor despre caracteristicile unui produs prin informatii cu privire la pastrare, preparare si utilizare, modalitatea de deschidere a ambalajului, dar si avertizari prinvind produsul. In plus, consumatorul gaseste pe ambalaj si informatii privind ingredientele, caracteristicile si beneficiile produsului, dar poate contine si informatii cu privire la modul de gestionare a ambalajului cand acesta de vine deseu dupa utilizarea produsului continut. (De exemplu: Dupa golire, ambalajul se pliaza si se depune in containerul albastru).
Fiind o interfata intre un produs si utilizator, rolul ambalajului nu se limiteaza numai la a contine diverse informatii, ci reprezinta si un mod facil de vanzare a produsului. Ambalajul trebuie sa fie eficient in promovarea produsului continut, iar acest lucru se poate realiza prin utilizarea unor imagini atragatoare, diverse culori sau desene sau o grafica expresiva si ilustratii compatibile cu produsul ambalat. Pentru obtinerea unui produs ambalat unic, se recomanda optarea pentru ambalaje personalizate. In functie de tipul produsului, se poate opta fie pentru ambalaje fie pentru pungi personalizate din polietilena.
 In concluzie
Elementele prin care un ambalaj poate atrage atentia cumparatorului asupra unui produs sunt: modul de realizare al ambalajului, eticheta, marca de fabrica sau de comert si nu in ultimul rand estetica ambalajului.