»
Blog » Utilizarea sustenabila a ambalajelor

Utilizarea sustenabila a ambalajelor


Utilizarea sustenabila a ambalajelor se refera la acele practici care promoveaza metode viabile din punct de vedere economic, prietenoase cu ambientul inconjurator si care tin cont de aspectele referitoare la sanatatea publica. Este necesar ca noi, in calitate de cumparatori, sa ne comportam in asa maniera incat sa pastram o planeta cat mai curata si eco atat pentru noi, cat si pentru generatiile ce ne urmeaza. Intr-o lume care depinde in totalitate de transport si aprovizionare, totul se expediaza in ambalaje, atat din motive de protectie fizica in timpul transportului, cat si impotriva diverselor elemente externe ce pot altera produsul. Rolul nostru este acela de a reduce din presiunea generata de deseuri asupra mediului inconjurator, prin diverse comportamente.
 

Adunarea selectiva a deseurilor

In Romania, inca nu putem vorbi de o cultura a adunarii selective a deseurilor. Ambalajele din plastic reprezinta un pericol atunci cand se arunca laolalta cu alte tipuri de deseuri, intrucat se descompun intr-o perioada de timp extrem de indelungata. Pentru a impiedica eventualele situatii neplacute, este necesar sa adunam separat deseurile din plastic si sa le punem in ghena de gunoi destinata acestora. Ele vor fi colectate, reciclate si reutilizate.

Optarea pentru ambalaje reciclabile

O noutate la nivel national este reprezentata de ambalajele din carton fabricat din lemn, ce in cazul unor produse reusesc sa inlocuiasca optim ambalajele din plastic. Intradevar, lemnul se descompune si nu afecteaza mediul inconjurator, insa necesita taierea padurilor si astfel, oferim o solutie pe termen scurt, ce poate avea repercusiuni grave daca copacii nu sunt replantati in numar extrem de mare si intr-un ritm mult mai rapid. De aceea, este important sa alegem materiale ce se pot recicla si nu distrug planeta, in acelasi timp.

Reutilizarea unor ambalaje

Atunci cand ne raportam la utilizarea ambalajelor acasa, schimbarea poate sa se realizeze de la fiecare individ in parte. Reutilizarea unor ambalaje este binevenita, atata timp cat aceasta nu implica un risc pentru sanatatea noastra. Desigur, aici facem referire la eventuale caserole, sacose, sticle sau orice alte elemente ce se pot reutiliza. La urma urmei, nu este atat de dificil sa facem cumparaturi in aceasi sacosa de cateva ori, sa refolosim o galetusa de iaurt sau o sticla de la apa.